Ik wil ons plein weer terug!

Ingezonden artikel

Prima initiatief deze website (volgens mij moeten we ook een facebook pagina starten) omdat ik nu eindelijk eens wat meer mensen kan vragen wat ze denken over hetvolgende.

Ik zie met lede ogen hoe het beleid van de gemeente leidt tot een nieuw uitgaanscentrum middin in onze buurt. Vergunningen worden ieder apart beoordeeld maar niet in samenhang. Gevolg? Op elk denkbare plek op het plein is er inmiddels een horeca gelegenheid. Het is niet meer in balans. We kunnen tijdens de zomer niet meer op het plein zitten zonder ergens iets te moeten bestellen. Binnenkort wordt het hele plein in beslag genomen. Ik wil met een mooie zonnige dag ook gewoon een boek kunnen lezen op ons plein zonder gelijk een drankje te hoeven bestellen!

De kinderen kunnen niet meer onder de bomen spelen, stoepkrijten of touwtje springen. Inmiddels ook bijna niet meer op de stoep door alle (nieuwe) terrasuitstallingen. Zelfs voor Anna op het bankje staan er tafels en stoelen. Daarnaast zal de overlast gaan toenemen (verommeling, kapot glas, vuil, stoelen en tafels blokkeren de doorgang, parkeren, overal fietsen, peuken, ). De leefbaarheid van onze woonwijk is wat mij betreft in het geding. Ik begin me steeds meer zorgen te maken. Wie nog meer? En vooral kunnen we hier wat aan doen? A. Bakker. Anna Paulownastraat zijde Vredespaleis.

10 thoughts on “Ik wil ons plein weer terug!

 1. Esther

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik maak me ook zorgen.
  Bovendien verliezen de huizen in een veel grotere straal rondom het plein aan waarde (dan de directe buren van de horeca gelegenheden) vanwege de onbalans die ontstaat tussen wat de gemeente nu toestaat en wat de woonbuurt aankan.

  Misschien kunnen we samen een planschade procedure opstarten? Ik ben als juridisch medewerkster werkzaam bij de Provincie en de ervaring is dat een dergelijke procedure veel politieke druk geeft waardoor je eerder aandacht voor je belangen krijgt bij de wethouden c.q. gemeente.

  Zo een procedure kan voor zowel bestemmingsplan wijzigingen (july 2010), afgegeven omgevings- en exploitatie vergunningen (zie hieronder). Inmiddels hebben we een totaal andere situatie (en concrete ervaringen) dan in de periode dat bezwaar gemaakt kon worden.

  Zie hier wat de gemeente erover zegt: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Beoordeling-verzoek-tegemoetkoming-planschade.htm

  Als we dat willen moeten we dat nu doen omdat de termijn na 5 jaar afloopt (dus volgens mij Juli 2015??). Wie lijkt dat een goed idee? Wie heeft de komende maanden tijd mij daar bij te helpen? Als je meedoet dan laten we de schade inschatten en kan je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de schade.

  Reply
 2. Willem

  Reken maar op een uitgaanscentrum met veel overlast.

  Als niet elke buur voor ieder stukje overlast direct handhaving inschakelt zal het van kwaad tot erger gaan. Ik heb er ervaring mee in de buurt achter de peppermint en gemerkt dat je niet hoeft te rekenen op een zelforganiserend vermogen van de horeca en zker geen actieve hulp van de gemeente. Die hebben het overzicht niet en alles werkt langs elkaar heen en eerlijk gezegd interesseert het de meeste ambtenaren ook voor geen meter. Het enige wat werkt is zero tolerance door de buurt bij overlast dus bij elke vorm van overlast direct om handhaving vragen:

  Geluidsoverlast (en stankoverlast van keuken of afval) is omgevingsdienst ‘s nachts 0888333555 (of meldingsformulier op omgevingsdiensthaaglanden.nl) en ‘s nachts OOK de politie: 0900-8844 en dan de volgende dag de gemeente melden op14070.

  Overschrijden terrastijd of sluitingstijd: politie rapport op laten maken via 0900-8844 en bij gem. melden op 14070 en dan betuursrechtelijk laten optreden (nav rapport politie).

  Reply
 3. Bram

  Ik was gisteren nog even bij Publique gaan kijken. Als dat gaat lopen reken dan op minimaal 2 maal 50 auto’s per avond erbij. Dank je wel gemeente!

  Reply
 4. Freek

  Ze liften op de vergunning die door de vorige eigenaar is aangevraagd. Vreemd dat die is doorgegeven terwijl het een heel andere exploitant is. Ze worden immers een hotel met een restaurant.

  Vraag me af hoe de gemeente dat recht praat. Wie weet meer?

  Reply
 5. e. van doorn

  Ik kan mij de zorgen voorstellen maar jullie angst en reacties vind ik erg overdreven. Ik zelf ben juist op het Anna Paulownaplein gaan wonen vanwege de terrassen en de gezelligheid die het te bieden heeft. Bij het minst geringste zonnestraaltje zit het plein vol m.a.w. er is dus bij een hele grote doelgroep behoefte aan de terrassen en vinden dit plein dus fantastisch. Laten we blij zijn met de ondernemers die zich nu aan dit plein hebben gevestigd. Het zijn stuk voor stuk allemaal mooie nette zaken, zeker als ik het met het plein en de grote markt vergelijk. Ik vind het persoonlijk erg mooi en in de omgeving passen. De ondernemers zie ik dagelijks de stoep en het plein aanvegen. Het is schoner dan voorheen. De gasten die ik hier op het plein komen zijn zeer nette correcte mensen. Natuurlijk zal er een keer wat overlast zijn maar niet van die omvang dat wij ons zorgen hoeven te maken. Ik zelf heb vier kinderen van 1 jaar tot 17 jaar en zij kunnen zich hier in deze wijk prima vermaken. Op nog geen 5 min. loopafstand hebben we (als ik mij niet vergis) 108 hectaren Bos met daarbij een zeer groot speelterrein! Parkeren een probleem? Geen idee, ik kan altijd mijn auto kwijt. Niet altijd direct voor mijn voordeur, maar ach dat is inherent aan in de stad wonen. Daarnaast is er altijd plek aan het plein 1813, nog geen 3 min lopen. Indien er mensen zijn die zich zorgen maken over hun waarde verlies van hun woning, kan ik jullie gerust stellen. Onlangs heb ik mijn pand opnieuw moeten laten taxeren. De waarde is toegenomen i.p.v. afgenomen. De makelaar (frisia makelaars) zeiden letterlijk, door de ontwikkeling van het Anna Paulownaplein is het plein en de buurt alleen maar populairder geworden en meer in trek gekomen bij mensen die hier graag willen wonen. Het tegenovergestelde is er gaande. Er zijn steeds minder mensen die hier kunnen gaan wonen omdat het alleen maar duurder wordt en voor een steeds kleinere doelgroep betaalbaar wordt. Ik begrijp dat iedere verandering en ontwikkeling angstig is maar zoals deze wijk zich ontwikkeld mogen wij alleen maar blij zijn. Ik althans wel. Ik vind het fantastisch om hier te wonen en ben erg trots op deze wijk.

  Reply
  1. Remco

   Gisteren was de eerste enigszins lekkere voorjaarsdag sinds de komst van nog eens twee extra horeca gelegenheden (Publique en Hortus). Overal fietsen (zelfs tegen de voordeur), laat lawaai van dronken gasten en ‘s-ochtends overal servetten, afval, containers, peuken en rotzooi.
   En zulk lekker weer was nog het niet eens.
   Ik hou m’n hart vast voor als het echt druk gaat worden.
   De balans is volkomen zoek en het wordt niet beter.

   Reply
   1. Bert Voskuil

    Ik ben het met je constatering eens echter niet alle horecaondernemers handelen op dezelfde manier. Ik merk zelf dat de Wicked Wines en Room goed hun gasten intstrueren om precies op tijd naar binnen te gaan. Ze staan ook altijd te vegen en rommel op te ruimen. Ook de doorgangen worden scherp bewaakt (zeker bij de Wicked). Bovendien reageren ze uiterst begripvol, beleefd en vriendelijk.

    Tot nu toe zijn zij de enige. Ik wil ervoor pleiten dat we snel samen een lijstje maken met een gedragscode zoals de buurt die graag wil zien en dat de ondernemers elkaar erop aanspreken. Er is immers voor hen een gezamenlijk belang. Misschien kunnen ze samen de leefbaarheid bewaken?
    Ik denk aan:
    . Gasten op tijd naar binnen.
    . Luidruchtige gasten direct erop aanspreken of al eerder vragen weg te gaan.
    . Geen glasophaaldienst (zeker in het weekeinde) voor 10.00 uur ‘s ochtends.
    . Aangeschoten gasten naar buiten begeleiden en rustig houden.
    . Klachten van directe buren serieus nemen.
    . Rommel op straat opruimen (ook van de andere ondernemers; veegrooster?)
    . Doorgangen ook naar de terrassen vrijhouden voor rolstoelers, rollator, bakfietsen etc.
    . Toegang naar buurpand ruim vrij houden.
    . Niet roken onder raam buren.
    . Niet bellen onder raam buren.
    . Opletten dat fietsen niet tegen auto’s kunnen vallen.
    ….
    Meer? Wie?
    Groeten,
    Bert.
    PS Fijn dat er nu een collectief is!

    Reply
 6. M.

  Ik ben een buurtbewoner direct vanaf het Anna Paulownaplein de Bazarstraat in.
  Wat ik hier allemaal lees vind ik uiterst overtrokken.

  Op het plein is het een gezellige sfeer en ik zie er volop positief ondernemerschap in de horecazaken.
  Mij valt juist op dat de ondernemers actief proberen iedere mogelijke overlast te vermijden c.q. tot een minimum te beperken.Er wordt voorkomend gereageerd en er wordt veelal pro actief opgeruimd.

  De overlast van meeuwen ervaar ik meer als hinderlijk.
  Die overlast, mag je de horecazaken niet in de schoenen schuiven.

  Ook de mensen van het reclamebureau zouden zich gepaster kunnen gedragen.
  zij maakten bijv. bezwaar tegen de groene afvalbakken voor hun pand.
  Die staan nu onnodig op een kluitje vlak voor Room. ( en Room doet daar nog niet eens moeilijk over ook).
  Het reclamebureau gebruikt de voor bewoners ingestelde maandelijkse papierophaaldienst om hun zakelijke oud papier kosteloos af te voeren. Dat is echt asociaal.
  Hun inpandige parkeerplaats zgn. voor bezoekers staat veelal leeg, terwijl ze zelf daarmee een parkeerplek extra onnodig inpikken.

  De horeca heeft wat mij betreft een positieve uitstraling. Ik heb er geen last van en vind het leuk.

  Natuurlijk is er af en toe wel eens wat. Wie daar niet tegen kan moet een hutje op de hei betrekken.
  We wonen met elkaar in een stad. Daar is het geven en nemen.

  Waar ik me wel zorgen over maak is de enorme hoeveelheid terrasstoelen.
  Te veel lege plekken, zeker op de wat minder fraaie dagen lokt niet om zelf te gaan zitten.
  Daarmee vermindert dan weer het succes van de ondernemers en logischerwijs het positief enthousiasme van de ondernemers.
  Misschien het aantal stoelen aanpassen aan het weerbericht?

  Zet je auto af en toe wat verder weg en loop een stukje.
  Aan het begin van de Bazarstraat, ter hoogte van de ” Onderlinge “s-Gravenhage “, is vrijwel altijd volop parkeerplek, dus ook dat kan het bezwaar niet zijn.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *